Reguli

Reguli generale la gradinita 

 • asigurarea unui proces instructiv-educativ de calitate, bazat pe dezvoltarea libera si armonioasa a personalitatii copilului;
 • cooperarea cu familia, ca parteneri egali în educatia copilului;
 • asigurarea normelor de igiena şi securitate;
 • respectarea programului zilnic. Programul gradinitei este de la ora 6 până la ora 18 (orice întârziere a copiilor afectează intreg procesul instructiv-educativ);
 • este interzis personalului sa faca diferente intre copii;
 • este interzis cadrelor didactice precum si intregului personal sa aplice pedepse si agresiune atat fizică cat si psihica;
 • toate persoanele straine care viziteaza gradinita trebuie sa se legitimize;
 • persoanele straine vor astepta in curtea sau in holul gradinitei;
 • parasirea incintei si a curtii gradinitei este strict interzisa în timpul programului;
 • supravegherea copiilor in incinta si in curtea gradinitei este asigurata in permanenta de cadrele didactice;
 • in situatia in care parintii deleaga o alta persoana sa preia copilul de la gradiniţa se solicită confirmare verbala si/sau telefonica de catre tutore;
 • nu se permite accesul copiilor bolnavi in colectivitate, iar dupa o absentare pe caz de imbolnavire, parintii prezinta obligatoriu aviz de la medicul de familie pentru reintrare în colectivitate;
 • accesul parintilor si al persoanelor straine este interzis în bucatarie ,sala de mese si salile de grupa pentru respectarea normelor igienico-sanitare;
 • părintii reprezinta principalii parteneri ai nostri care pot sprijini gradinita în realizarea si consolidarea unei educatii de cea mai buna calitate, bazata pe performante si valori pozitive;
 • parintii, ca model comportamental pentru copii, au obligatia de a trata cu respect personalul gradinitei, de a comunica conducerii sau cadrelor didactice orice nemultumire, propunere, sugestie si de a rezolva pe cale amiabila eventualele conflicte cu personalul gradinitei sau cu alti parinti;
 • părintii au obligatia de a anunta orice forma de alergie pe care o are copilul si contraindicatii la anumite alimente si medicamente.
 • parintii vor achita taxele de gradinita în termenele si condiţiile prevazute in contract.

Cu siguranta acest regulament va ajuta la o mai ampla dezvoltare a modului de organizare şi functionare a gradinitei.

 Copiii invata ceea ce traiesc:

 Daca traiesc in critica si cicaleala, copiii invata sa condamne.

Daca traiesc in ostilitate, copiii invata sa fie agresivi.

Daca traiesc in teama, copiii invata sa fie anxiosi.

Daca traiesc inconjurati de mila, copiii invata autocompatimirea.

Daca traiesc inconjurati de ridicol, copiii invata sa fie timizi.

Daca traiesc in gelozie, copiii invata sa simta invidia.

Daca traiesc in rusine, copiii invata sa se simta vinovati.

Daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie incurajatori.

Daca traiesc in toleranta, copiii invata rabdarea.

Daca traiesc in lauda, copiii invata pretuirea.

Daca traiesc in acceptare, copiii invata sa iubeasca.

Daca traiesc in aprobare, copiii invata sa se pretuiasca pe sine.

Daca traiesc incojurati de recunoastere, copiii invata ca este bine sa ai un tel.

Daca traiesc impartind cu ceilalti, copiii invata generozitatea.

Daca traiesc in onestitate, copiii invata respectul pentru adevar.

Daca traiesc in corectitudine, copiii invata sa fie drepti.

Daca traiesc in bunavointa si consideratie, copiii invata respectul.

Daca traiesc in siguranta, copiii invata sa aiba incredere in ei si in ceilalti.

Daca traiesc in prietenie, copiii invata ca e placut sa traiesti pe lume.

Reguli privind aniversarea zilelor de naştere

 •  Se informează educatoarele de la grupa  cu 3 zile înainte de data desfăşurării evenimentului.
 • Evenimentul va avea loc în sala de mese la ora 1000.
 • Accesul părinţilor în sala de mese în intervalul desfăşurării petrecerii este permis.
 • În cazul în care părinţii nu vor fi prezenţi la momentul aniversar de la grupă, la cerere,  personalul grădiniţei va realiza un CD cu fotografii pe care îl va oferi părinţilor.

Reguli privind igiena

Masurile de igiena previn imbolnavirea organismului.

Astfel, pentru copilul mic, se are in vedere insusirea unui limbaj adecvat identificarii si recunoasterii comportamentelor sanatoase, a tipurilor de boli, a principalelor pericole pentru sanatate.Obiectivele comportamentale vizeaza aplicarea corecta a normelor igienico-sanitare, dar si initierea de masuri active pentru recunoasterea in viata de zi cu zi a factorilor interni si externi care determina  starea de boala.

 • Igiena gurii si a dintilor:

Inseamna sa nu uiti sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.

Cariile dentare pot constitui focare de infectii pentru organism, declansand imbolnaviri ale articulatiilor, inimii si rinichilor.

 • Igiena parului:

Se respecta prin pieptanatul si periatul zilnic al parului. Neingrijirea parului poate conduce la aparitia micozelor (dezvoltarea ciupercilor parazite) sau la adunarea parazitilor(paduchi).

Nu se imprumuta de la colegi caciula, basca sau diferite accesorii de par.

 • Igiena mainilor:

La fiecare 3 minute, un copil pune mana pe nas si gura. Avand in vedere ca unele virusuri si bacterii pot supravietui 2 ore sau mai mult pe suprafete cum ar fi mesele din cafenele, manerele usilor si bancile pe care copiii le ating pe parcursul zilei, este usor de sesizat ca spalarea mainilor este deosebit de importanta in evitarea bolilor. Se spala mainile cu apa calda si sapun, obligatoriu inainte de masa, dupa folosirea WC-ului sau ori de cate ori s-au murdarit.

Igiena mainilor se mentine si prin intretinerea unghiilor, deoarece sub acestea se acumuleaza praf, microbi si oua de paraziti.Pentru a evita acest fapt, se taie unghiile cat mai scurt, la 1-2 saptamani.

 • Igiena fetei:

Dupa spalarea fetei, ochii se sterg cu un prosop propriu, curat. Nu se foloseste prosopul altei persoane, deoarece exista riscul de imbolnavire de conjunctivita.

 • Igiena urechilor:

Se intretine prin spalarea lor zilnica cu apa si sapun.Nu trebuie uitat nici spatiul din spatele urechilor. Dupa spalare, se sterg cu coltul prosopului. Nu se introduc in ele bete de chibrit, agrafe sau alte obiecte, ce pot provoca rani.

 • Igiena nasului:

Se pastreaza sufland usor mucozitatile, intr-o batista igienica, evacuand fiecare nara, pe rand. Cand esti racit sau stranuti, se pune batista la nas, pentru a nu transmite si altora microbii.

 • Igiena picioarelor:

Se realizeaza spalandu-le, in fiecare seara, cu apa calda si sapun. Zilnic se schimba perechea de ciorapi purtata. Unghiile trebuie ingrijite ca si cele de la maini. Prin aceasta se impiedica aparitia iritatiilor sau dezvoltarea unor ciuperci parazite.

 • Igiena intima:

Se realizeaza prin spalarea zonelor intime in fiecare seara, inainte de culcare.

In colectivitati, cele mai raspandite boli sunt cele infectioase provocate de microbi si virusuri, care patrund in organismul sanatos pe diferite cai (calea bucala, calea respiratorie etc.). Cea mai sigura metoda de prevenire a bolilor infecto-contagioase este vaccinarea.

Prevenirea hepatitei virale acute (hepatita A), consta in respectarea alimentatiei rationale, eliminarea posibilitatii de transmitere a virusurilor din alimente, protectia surselor de apa contra infectarii lor, respectarea masurilor de igiena individuala si colectiva prin spalarea frecventa si corecta a mainilor, curatenia corporala, evitarea contactului copiilor sanatosi cu cei bolnavi de hepatita.

 Hepatita B poate fi prevenita prin masuri medicale, care constau in sterilizarea corespunzatoare a instrumentelor medicale, intrebuintarea acelor si a seringilor de unica folosinta.

Frecventa bolilor digestive la copii se datoreaza neaplicarii masurilor preventive sau aplicarii insuficiente ale acestora. Toxiinfectiile alimentare pot fi prevenite prin:

– spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de prepararea alimentelor, inainte de servirea mesei sau dupa folosirea toaletei;

–  spalarea meselor si a veselei de bucatarie;

–  spalarea legumelor si a fructelor;

–  folosirea surselor sigure de apa potabila pentru prepararea alimentelor si pentru baut; daca exista indoieli in privinta puritatii apei, aceasta este bine sa fie fiarta inainte de consum.

–  depozitarea alimentelor sa se faca in spatii unde nu patrund mustele, gandacii sau soarecii.

Toxiinfectia alimentara se manifesta prin urmatoarele semne:stari febrile, dureri de cap, varsaturi, dureri abdominale si diaree.

 Bolile parazitare intestinale sunt provocate de giardii localizate in ficat si intestine, oxiuri care produc mancarimi in jurul anusului, tenie si limbrici care paraziteaza intestinul si care cer masuri de igiena personala ca: spalarea frecventa a mainilor, spalarea obligatorie a legumelor si fructelor inainte de consum, taierea unghiilor sub care se pot depozita oua de oxiuri, prajirea si fierberea indelungata a carnii de porc din care se pot lua chisti de tenie sau trichina.

Zoonozele sunt boli transmise prin intermediul animalelor care vietuiesc langa om (caine, pisica, papagal etc.) si care pot purta paraziti. Daca se respecta normele sanitare veterinare si normele de igiena personala umana, nu exista risc de imbolnavire. Animalele trebuie sa fie vaccinate si deparazitate.

Igiena si anotimpul

Asa cum avem grija de corpul nostru, trebuie sa avem grija si de imbracamintea noastra. Ea este cea care asigura stratul de aer dintre corp si piele, aparandu-ne in acest mod de frig si dand voie pielii sa respire. Daca imbracamintea este murdara, porii tesaturilor se astupa si pielea nu mai poate indeplini rolul pe care il are. Pe de alta parte, o imbracaminte murdara poarta in ea microbi sau alti agenti infectiosi, care vor afecta pielea.

Imbracamintea trebuie aleasa in functie de anotimp, astfel:

Iarna:

– Este de preferat o imbracaminte formata dintr-un singur strat foarte gros si nu una formata din mai multe straturi.

– Peste maiou se imbraca un singur pulover si nu numeroase straturi de haine.

– Peste pulover, in afara incintelor, se poarta o haina calduroasa.

– Pantalonii imbracati nu trebuie sa fie prea stramti, deoarece acestia nu asigura stratul de aer necesar protectiei impotriva frigului

– Este de preferat ca sosetele sau ciorapii sa fie din bumbac, deoarece absorb transpiratia si mentin caldura, avand rol de protectie impotriva degeraturilor.Daca se folosesc mai multe perechi de ciorapi, picioarele se supraincalzesc, transpira si apare senzatia de frig.

– Incaltamintea trebuie sa fie adecvata, nici prea larga, nici prea stramta, deoarece se pot produce neplaceri in timpul mersului sau leziuni ale pielii(rosaturi, bataturi). Se prefera incaltamintea din piele de animal, deoarece este impermeabila, maleabila si piciorul nu transpire in ea.

 Vara:

-Se recomanda o imbracaminte usoara care permite aerisirea pielii si eliminarea transpiratiei.

-Imbracamintea trebuie sa fie lejera si in culori deschise si e bine sa fie confectionata din materiale subtiri (matase, in, etc.)

-Capul trebuie protejat cu o palariuta contra soarelui puternic.Neglijarea acestui fapt poate conduce la insolatie.De asemenea, ochii trebuie protejati prin purtarea ochelarilor de soare.

-Incaltamintea purtata e de preferat sa fie usoara, de tip sanda, papuc.Ea are rolul de a proteja piciorul fata de asperitatile solului.

Pentru a respecta igiena imbracamintei trebuie sa avem grija de:

-Scuturarea si perierea zilnica a hainelor, apoi depozitarea lor in spatii bine aerisite.

-Purtarea unor haine lejere, adaptate pentru corp.Imbracamintea stramta ingreuneaza circulatia sangelui si respiratia, iar cea larga nu protejeaza organismul contra frigului.

-Schimbarea zilnica a lenjeriei intime.

-Folosirea altor haine pentru a sta in casa sau pentru a dormi.

-Curatarea zilnica a incaltamintei, de praf sau noroi.

Prin consiliere prosanatoasa se poate forma o atitudine responsabila a copilului fata de igiena personala dar si fata de starea de boala la care poate ajunge la un moment dat. Astfel prin atitudini scolare/extrascolare legate de sanatate se pot constitui atitudini preventive.

 

LEGILE  COPILULUI

Ghid de bună purtare pentru părinţi 

 1. Nu mă răsfăţaţi! Ştiu destul de bine că nu pot să am tot ce vă cer. Nu fac altceva decât să vă pun la încercare.
 2. Nu te feri să fii aspru cu mine! E mai bine. Asta mă face să înţeleg în ce situaţie mă aflu.
 3. Nu folosi forţa împotriva mea! Asta mă învaţă că puterea este singurul lucru care contează. Răspund mai bine dacă sunt îndrumat.
 4. Nu face promisiuni! S-ar putea să nu le poţi îndeplini. Asta îmi va slăbi încrederea în tine.
 5. Nu te lăsa provocat atunci când fac sau spun lucruri ca să te supăr! Dacă o faci, o să încerc să mai obţin astfel de „victorii”.
 6. Nu fi prea supărat pe mine când spun că te urăsc! Nu cred ce spun, doar încerc să te fac să te simţi vinovat pentru ce mi-ai făcut.
 7. Nu mă face să mă simt mai mic decât sunt! Asta mă face să mă simt ca un copilaş şi atunci chiar o să mă port ca un neajutorat şi o să te folosesc pe tine.
 8. Nu lăsa ca obiceiurile mele proaste să mă aducă în centrul atenţiei! Asta mă face să continuu.
 9. Nu încerca să-mi analizezi comportarea în timpul conflictului! În acele momente nu înţeleg ce mi se spune şi nu cooperez. Sunt de acord să iei măsuri care se impun, dar aş vrea să discutăm despre asta când ne liniştim.
 10. Nu-mi ţine predici! Ai fi surprins să afli cât de bine ştiu ce înseamnă binele şi răul.
 11. Nu mă face să cred că greşelile mele sunt păcate! Trebuie să învăţ să fac greşeli fără să simt că nu sunt bun.
 12. Nu mă necăji! Dacă o faci, o să protestez prin surzenie temporară.
 13. Nu cere explicaţii pentru purtarea mea rea! Nici eu nu ştiu de ce am făcut-o.