Alimentar – Sanitar

Alimentar

 Gradinita noastra ofera un meniu variabil pe zile, care asigura o alimentatie sanatoasa si echilibrata a copiilor conform necesarului zilnic de calorii si substante nutritive, asa cum este specificat in ordinul dat de Ministerul Sanatatii Publice. Toate acestea se realizeaza in cadrul unei bucatarii proprii, punandu-se pe langa ingredientele proaspete, multa dragoste pentru copiii dumneavoastra.

http://gradipp13albinuta-arad.ro/wp/wp-content/uploads/2018/05/alimentar2.jpgMicul dejun, gustarea de fructe, masa de prânz şi gustarea dupa trezire sunt pregatite in bucataria proprie in ziua respectiva, folosind ingrediente proaspete si sanatoase. Oferim un meniu variat si echilibrat, stabilit impreuna cu asistenta medicala, respectând principiile piramidei nutritionale in care sunt incluse toate grupele de alimente necesare unei vieti sanatoase.

• Meniul respecta normele calorice si este afisat in fiecare vestiar din gradinita pentru a putea sa fie analizat de parinti;
• Copiii sunt insotiti la salile de mese de cadrele didactice si ingrijitoare. Pe toată durata mesei, personalul gradinitei supravegheaza masa acestora, acordându-le suport daca este cazul. Copiii pot solicita supliment, doar cu acordul parintilor.
• Parintilor le este interzis sa intre in spatiile amenajate servirii hranei, in grupurile sanitare si salile de grupa.

 

 Sanitar

 http://gradipp13albinuta-arad.ro/wp/wp-content/uploads/2018/05/alimentar2.jpgLa Gradinita P.P.13 Arad, ne ghidam in toate actiunile noastre dupa principiul „MINTE SANATOASA IN CORP SANATOS!”.

Deprinderile elementare de igiena trebuie imprimate din frageda pruncie pentru a putea patrunde cat mai adanc in modul de viata cotidiana. Familia este prima care se ocupa de aceasta latura. Copilul invata si la gradinita despre primele norme de igiena.

PENTRU SANATATE

Gradinita beneficiaza de prezenta permanenta a unei asistente medicale. Medicul pediatru al gradinitei este prezent în unitate o data pe saptamana sau de cate ori este nevoie.

In mod natural, copiii aflati in primii ani de colectivitate, isi construiesc si consolideaza propriul sistem  imunitar, astfel incat ei se imbolnavesc usor.

Monitorizam in permanenta starea de sanatate a copiilor, evolutia in inaltime si greutate. Pentru copiii nou veniti in gradinita, parintii vor depune fisa medicala, copie după certificatul de vaccinari şi avizul epidemiologic la cabinetul medical al gradinitei.

La inceputul anului scolar si periodic, solicitam efectuarea unor examene medicale de catre toti copiii. Parintii au obligatia sa semnaleze la cabinetul medical probleme de durata legate de sanatatea copiilor (alergii, intolerante alimentare, astm etc.).

Zilnic, la intrarea in gradinita, copiii au obligatia sa se prezinte la cabinet pentru control. Gradinita isi rezerva dreptul de a refuza accesul in gradinita al copiilor care prezinta simptome de boala la controlul de dimineata. Copiii aflati sub tratament pentru boli acute, febrile nu au acces in gradinita.

Pentru desfăşurarea sau finalizarea unui tratament pentru afectiuni necontagioase, se va contacta asistenta medicală la controlul de dimineata, pentru inmanarea medicamentelor.

Parintii au obligatia de a anunta imediat cabinetul medical in cazul diagnosticarii copilului cu o boala contagioasa. Cabinetul medical va semnala in scris parintilor aparitia in gradinita a unui caz de imbolnavire cu o boala a copilariei.

Daca pe parcursul programului, asistenta medicala constata aparitia unor simptome de boala la un copil, parintii vor fi contactati telefonic  pentru a-l prelua imediat, iar acesta va fi izolat la cabinet pana la sosirea parintilor. Asistenta va administra dupa caz medicamente usoare si fara risc.

Parintii sunt rugati:

  • Sa eticheteze cu numele copilului toate lucrurile care apartin acestuia (prosop, pajama, incaltaminte interior, periuta si pasta de dinti, schimburi, hainuta pentru exterior);
  • Sa-si imbrace copiii in haine potrivite pentru joaca afara si in interiorul gradinitei;
  • Sa-si incurajeaze copilul sa nu aduca jucarii la gradinita, si daca o face, sa explice acestuia ca va trebui sa-si imparta jucaria;
  • Sa-si ajute copilul sa inteleaga sintagma “imparti si iti astepti randul”.